CUCUR KELAPA

Assalamualaikum.

Salam maal hijrah.
Salam tahun baru Hijri.

Hi dear bloggie.
Lama tak post apa-apa di sini.
Post terakhir bulan Februari, lama betul bloggie ditinggalkan, tapi tetap diingati.



Hampir tujuh bulan dibiarkan sepi, tiba-tiba datang di awal tahun 1439H dengan entri resepi.
Saja nak share, buat rujukan sendiri di masa hadapan.
Resepi simple je.



Baru juga masak kuih ni di rumah, cik iman bincang dengan ummi apa nak dibuat dengan kelapa parut yang banyak berbaki dalam peti ais.
Maklum la orang sekarang, kelapa parut beli siap senang nak masak nanti, alih-alih sibuk tak sempat nak masak.
Kelapa parut kalau simpan di tempat ais beku tu memang elok je walaupun lama, tapi nak guna santannya tak berapa lemak masakan pula nanti.



Jadi untuk tidak membazir buang begitu saja kita masak cucur kelapa untuk minum petang.



RESEPI CUCUR KELAPA

Bahan-bahan:
Kelapa parut
Tepung gandum
Garam
Gula perang
Air

Kuantiti terpulang pada anda, cik iman agak-agak je semua.
Gula cik iman guna gula perang, terpulang kalau nak guna gula putih.
Cara cik iman tepung kurang daripada kelapa, terpulang citarasa anda.
Gaulkan semua, adunan jangan cair ye.
Goreng, dan siap untuk dimakan.

Makan begitu saja pun sedap, nak lagi sedap makan dengan sambal ikan bilis.

Back to Home Back to Top ~ SiNaR iMaN ~. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.